Byrån för solo- och mikroföretag!

Bluffande företag

Det här med företag som skickar ut bluffakturor eller ringer och ”säljer” saker/tjänster är ett otrevligt inslag i företagandet.
Häromdagen kunde man läsa om Pool Media som tar 80 % av inbetalade pengar. Det är i sig inget olagligt, men det är ju ändå inte där man vill att pengarna ska hamna om man vill stödja arbetet mot rökning bland ungdomar eller motarbeta mobbing.
I helgen läste jag på vår lokala tidnings nätupplaga att man varnar för bluffdekal. Det är ett företag som ringer mindre gatukök och restauranger och gratulerar dem till att ha blivit godkända av Miljökontoret och därför vill sälja dem en klisterdekal med en grön nyckel som man kan sätta på sin dörr.
Detta är bara två fall som jag har hört om de senaste dagarna.
Ytterligare problem är fakturorna som är fejkade. Ofta står det med liten stil någonstans på fakturan att det är ett erbjudande och man inte måste betala den. I dessa fall har vi små företag ett övertag. Man har oftast koll på vad man beställt, så dessa fakturor brukar hamna i papperskorgen rätt så omgående. Jag tror att jag aldrig har fått en faktura av detta slag till min enskilda firma, men däremot har jag sett ett flertal av dem när jag har jobbat på större företag som är aktiebolag.

Frågan är hur man kan skydda sig mot all bluff och båg.
Viktigast är att man använder sig av lite sunt förnuft. Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det oftast så.
Be att få mer information om ett företag ringer och vill att du ska köpa något. Om man måste bestämma sig på stående fot brukar mitt svar bli ”inte intresserad”. Ett seriöst företag låter dig fundera och ta beslut när du själv känner att du är redo.
Att googla ett företag är alltid bra. De företag som har fuffens för sig brukar vara omnämda i bloggar och i olika forum.
Svensk handel har sin varningslista som kan vara bra att kolla på ibland.

Kommentarer är stängda.